jueves, 27 de mayo de 2010

L’AJUNTAMENT CONSIDERA ANALFABETS ELS SEUS FUNCIONARIS

- Josep Llorca: “Ningú no es mereix un alcalde que menysprea els funcionaris i insulta la intel·ligència del més comú dels mortals”

L’Ajuntament de la Vila Joiosa, mitjançant un escrit signat pel secretari general a instàncies de l’alcalde, qualifica d’analfabets els empleats públics de la pròpia administació local perquè cometen moltes “faltes d’ortografia”. I és que, segons el secretari general de l’Ajuntament, la majoria dels funcionaris de l’ajuntament viler estan “incapacitats” per a usar el valencià en la documentació administrativa.

En un escrit dirigit al regidor socialista Josep Llorca, el secretari general de l’Ajuntament de la Vila Joiosa, Vicent Ferrer Mas, afirma que és impossible usar el valencià en la documentació administrativa relacionada amb els assumptes plenaris perquè “no tots els funcionaris que elaboren dita documentació estan capacitats per a això”. Per al secretari de l’Ajuntament utilitzar el valencià en els expedients “suposaria que la documentació administrativa continguera faltes d’ortografia, cosa inacceptable en un document administratiu”. A més a més, exclou la possibilitat de traduir-la perquè el tècnic de normalització lingüística té altres tasques “prioritàries” i no pot “dedicar tota la jornada a esta finalitat”. Finalment, Vicent Ferrer assegura compartir amb el regidor socialista l’interés en la normalització lingúística, “però a dia de hui no és possible atendre a la vostra petició”, i es compromet a remetre-li la documentació en valencià “sempre que això no supose desatendre les meues obligacions atribuïdes legalment”.

Tanmateix, es dóna la circumstància que la majoria dels funcionaris de l’ajuntament viler que intervenen en l’elaboració de la documentació plenària sí estan en possessió del corresponent certificat expedit per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), organisme oficial dependent de la Generalitat Valenciana encarregat de certificar la capacitació lingúística en valencià, que els habilita per a redactar la documentació administrativa en valencià. Segons fonts municipals, entre els funcionaris que estan en possessió del certificat del grau superior es troben el mateix Secretari General de l’Ajuntament, una administrativa de Secretaria, l’auxiliar d’Arxivística i Documentació, la Cap de Secció de Cultura o el Cap de Secció d’Arqueologia; entre els qui estan en possessió del grau mitjà es troben la Interventora Municipal, el Cap de Servei de Secretaria, la Cap de Secció de Secretaria, la Cap de Negociat de Contractació i Plens, la Cap de Negociat de Rendes, el Tècnic Urbanista Municipal, el Cap de Negociat d'Alcaldia, l’administratiu d'Aigües i Vies Públiques o l’administratiu de la Policia Local; i entre els nombrosos funcionaris que es troben en possessió del grau elemental es troba la Tècnica de Secretaria. També es dóna la circumstància que l’estiu passat el Partit Popular eliminà de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament el requisit lingüístic, mitjançant el qual s’assegurava el coneixement de les dues llengües oficials per part dels funcionaris. I fins i tot es dóna la circumstància de l’existència de nombroses protestes perquè l’Ajuntament es nega a usar el valencià.

Josep Llorca ha manifestat que “espere que aquesta ocurrència de l’alcalde i del secretari siga només passatgera, pel bé de l’Ajuntament i dels ciutadans”. Per al PSPV-PSOE és inacceptable que la primera autoritat de la ciutat i el primer funcionari de l’administració local menysvaloren la capacitació intel·lectual dels empleats públics, neguen als ciutadans un dret tan fonamental com és el d’usar les dues llengües oficials i facen cas omís a la Llei.

Finalment, el PSPV-PSOE ha recordat al secretari general de l’Ajuntament que, d’acord amb l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, ha de vetlar pel interessos generals dels ciutadans i actuar amb objectivitat, integritat, neutralitat, responsabilitat, imparcialitat i honradesa, sense prendre partit per cap grup polític.